in , , , , , ,

StudioFractal light London Wall Place

London Wall Place is a new destination in the City of London, offering an extensive landscaped public realm set between two statement office buildings. Responding to a Client brief that required world class design referencing the historic setting, extensive amenities and superb pedestrian links to the existing neighbourhood, MAKE reinstated the site’s historic grids, knitting together two existing heritage structures (the remains of St Alphage Church and a section of the original London Wall) with new pedestrian routes and a series of beautifully landscaped gardens. Uniting the new development is a unique cladding that adorns both new buildings – an iridescent coating of concrete and faïence that reinterprets the knapped flint of the site’s Roman and Saxon remains.

Exterior
StudioFractal were selected to complement and enhance the striking architectural forms and materials and bring to life 1 acre of public realm including landscaped gardens, historic ruins, commercial and retail facilities and multilevel pedestrian routes.

A detailed lighting strategy was developed that connected commercial lobbies, gardens and the High Walk, enhancing views through the project and ensuring veiling reflections in glazing were avoided so that interior and exterior spaces were connected. A layered lighting design utilising direct and reflected lighting creates a softly undulating visual environment, making use of light, shadow, reflection and projection to complement and enhance the material palette of stone, metal, water and planting and encourage exploration.

A hierarchy of concealed light sources were developed and positioned within architectural detailing, drawing the eye between historic and contemporary forms and materials and embodies the landscaped gardens with a sense of contemplative serenity. High level wall-washing integrated within the building forms create a backdrop to the new structures and materials and draws the eye across the project and into the interiors. High level spotlights provide plant health illumination, project gobos onto the walkway below and illuminate the gently moving water feature. Warmer, low level lighting directs pockets of brightness across the historic stonework, contemporary core-ten metal, GRC building columns and across the low level planting and walkways. Care has been taken to avoid glare and present illuminated surfaces against silhouetted forms, creating a playful and atmospheric series of spaces. Reflections of moving water activate sections of soffit, adding a sense of tranquillity. Bespoke lighting integrated within the high walk extend the rhythm of light and shadow.

All light sources are robust, efficient LED and a mixture of colour temperatures were selected to suit the materials and planting.

Building 1 – Interiors

Cutting edge lighting technology integrated throughout the internal front of house areas, pays homage to the high contrast aesthetic.

Integrated linear luminaires and downlights carefully unveil the high contrast materials of concrete, ceramic and dark bronze.

Project Credits

Client – Brookfield, Oxford Properties
Lighting Design – StudioFractal
Architect – Make, Spacehub Landscape Architects
Cost Consultant and Project Manager – Gardiner & Theobald
Main contractor – Multiplex
Structural Engineer – WSP
M&E Consultant – Hurley Palmer Flatt Lighting manufacturers –
Kemps Architectural Lighting / Architainment / LED Linear / iGuzzini / We-ef / KKDC / Applelec / ACDC
Photography – James Newton Photographs

https://www.studiofractal.co.uk/

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

‘Apollo 50’ by Holger Mader & Heike Wiermann

Audemars Piguet unveils Ryoji Ikeda’s ‘data-verse’ trilogy – 1st chapter